Индонезия иска да трансформира своя остров Батам като алтернативен търговски и производствен център на Сингапур с потенциал да привлече 60 млрд. долара нови инвестиции, информира Bloomberg.

Батам и близките острови - разположени на по-малко от 30 километра южно от Сингапур - са привлекли около 20 милиарда долара инвестиции откакто правителството започна да ги представя като индустриална зона през 70-те години. Регионът, обявен за зона за свободна търговия през 2007 г., е дом на хиляди местни и чуждестранни фирми, произвеждащи стоки от компютри до инструменти за извличане на нефт.

Сега властите искат да разширят ползите за бизнеса, като използват около 8 000 хектара необработваема или конфискувана земя, за да я предложат на износителите или производителите на заместители на вносни стоки.

Снимка 403965

Източник: Bloomberg

"Ние се стремим да развиваме анклави на специални икономически зони в Батам", като предвидени клъстери за туризъм и логистика, освен останалите, казва Еди Путра Иралади, директор на органа за зоните за свободна търговия в Батам Индонезия. "Въз основа на приблизителни изчисления потенциалните инвестиции, включително тези в процес на изграждане, са на стойност около 60 млрд. долара."

Зоната за свободна търговия "Батам" се състои от осем острова с размери 71 500 хектара. Тя се превръща в инвестиционна дестинация за чуждестранни компании със все по-голяма важност, особено за сингапурските фирми, като се има предвид местоположението й на един от най-натоварените корабни канали, евтиният трудов и данъчни облекчения. Дружествата, работещи в зоната за свободна търговия, са освободени от данък добавена стойност и данък лукс, както и от вносни мита.

Администрацията на президента Джоко Видодо се стреми да увеличи износа, за да ограничи нарастващия дефицит по текущата сметка - ключов риск за икономиката и една от причините инвеститорите да продадат валутата в разгара на разпродажбата на валути от развиващите се пазари през миналата година.

Прогнозите за икономическия ръст на Сингапур - отново понижени

Прогнозите за икономическия ръст на Сингапур - отново понижени

Страната е показател и предвестник за световната търговия и икономика

Островът e добре позициониран да посрещне нуждите на компаниите, които искат да преместят своите фабрики, докато търговската война между САЩ и Китай прекъсва световните вериги за доставки, според министъра на промишлеността в Индонезия Аярланга Хартарто. Тайванската корпорация Pegatron вече обяви инвестиционно партньорство с местния производител на електроника PT Sat Nusapersada, докато Apple планира да открие нова академия за разработчици в Батам, според министерството.

Асеанска сделка

Компаниите също желаят да инвестират в туризма, електронните стоки и корабостроителниците, казва Иралади. Според специалните икономически клъстери компаниите ще се ползват от данъчни стимули и обезщетения, предвидени в споразуменията за свободна търговия на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия или АСЕАН, казва той.

Разширяването на ползите от свободната търговия на АСЕАН може да стимулира компаниите в Батам да доставят стоки директно на други региони в Индонезия, вместо да ги насочват през Сингапур, казва Иралади.

Снимка 403966

Правителството също така разширява капацитета на международното летище Батам, което заедно с популярната туристическа дестинация Нонгса ще се превърне в първата специална икономическа зона на острова, посветена на туризма през следващите две години.

Стратегическото местоположение на Батам - по протежението на Малакския проток, свързващо международните морски пътища между Индийския и Тихия океан - е ключово предимство, което органът иска да насърчава още повече.

"Сингапур вече е твърде претъпкан. При услугите за прехвърляне на суровините, например, някои кораби са се преместили от Сингапур в Батам, "казва той. "Спедиторите от региони като Джакарта и Семаранг също разчитат на Сингапур, за да доставят стоките си в чужбина. Искаме да ги привлечем всички в Батам. "