Сингапур обяви нова работна виза за ръководители на технологични фирми от чужбина - сектор, за който глобалният бизнес център с ниски данъци се надява да засили бъдещия икономически растеж.

В рамките на програмата с име Tech.Pass, стартирала през януари, до 500 опитни ръководители могат да кандидатстват за двугодишни визи, които ще им позволяват да управляват бизнес, да инвестират или да станат директори в базираните в Сингапур компании и да наставляват стартиращи компании, предава Reuters.

"Tech.Pass ще добави голяма стойност към утвърдените технологични таланти в Сингапур, за да укрепи още повече позицията ни като водещ технологичен център за региона", заяви министърът на търговията Чан Чун Синг, обявявайки програмата.

С доходоносните стипендии и стимули, през последните години Сингапур засилва усилията да привлече технологични фирми и инвеститори, включително глобални играчи като Facebook, Google и китайски технологични гиганти като Tencent и Alibaba.

Кандидатите за новата виза- насочена към привличане на "основатели, лидери и технологични таланти", трябва да отговарят на критерии, които включват предишна месечна заплата от поне 20 000 щатски долара, петгодишен опит във водещи позиции в технологичната индустрия или опит в разработването на успешен технологичен продукт.

Този ход идва на фона на безработицата в града-държава, достигнала 16-годишен връх заради пандемията, пораждайки страхове на местните от конкуренция с чуждестранни работници.

Властите налагат по-строги ограничения на имиграцията в и насърчават фирмите да уволняват първо чуждестранни работници, но в същото време призовават да бъдат отворени за чуждестранни таланти.