Очакванията за значително забавяне на инфлацията през летните месеци в Турция са налице. Поне това заяви вицепрезидентът, повтаряйки го като първостепенен приоритет на правителството, който обаче изисква време за да бъде постигнат.

"Ще станем свидетели на значителен спад в инфлацията, особено през летните месеци, юни, юли, август, като вземем предвид сезонните ефекти, въздействието на нашите политики и базовите ефекти", заяви Джевдет Йълмаз пред частния телевизионен оператор A Haber, цитиран от местни медии.

Очаква се намаление от около 20%. Но дори и това едва ли би успокоило много южните ни съседи, защото все данните по-рано този месец показаха, че годишната инфлация се е покачила до 68,5% през март.

Не особено положителната новина е, че се очаква инфлацията да достигне връх от 75% през следващите месеци, преди да навлезе в рязко низходяща тенденция през втората половина на 2024 г.

Централната банка на Турция регистрира огромна загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Централната банка на Турция регистрира огромна загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Заради депозитна схема

Управителят на Централната банка на Република Турция Фатих Карахан заяви, че Турция е на път да достигне целта от 36% до края на годината. И все пак той каза, че целта, според пазарите, ще бъде постигната с тримесечно закъснение.

Йълмаз подчерта, че техният приоритет в програмите е намаляване на инфлацията и подчерта, че резултатите в борбата с инфлацията се постигат за определен период. През 2025 г. вицепрезидентът обяви, че икономическата програма, оценката, очакванията и политиката на правителството целят инфлация под 20%.

След повишението от 500 базисни пункта миналия месец, което смая пазарите, банката заяви заяви, че причина за това е влошаваща се перспектива и обеща да затегне още повече, ако очаква ценовата ситуация да се влоши още.