София е на трето място сред европейските столици и на седмо място сред всички градове на Стария континент по възможности за намиране на работа. Проучване на Европейската комисия (ЕК) за стандарта на живот на европейските граждани показва, че 58% от живеещите в столицата са напълно съгласни, че е лесно да бъдеш нает на работа в града.

На първо място по този показател е Прага, следвана от Братислава. Непосредствено след София пък се нареждат Стокхолм, Варшава и Вилнюс.

В сравнение с всички градове в Европа възможностите за наемане на работа в българската столица също са доста добри, като сред тях тя е на 7-о място. Водеща в тази класация отново е Прага, а на следващите две позиции са румънският Клуж-Напока и германският Мюнхен.

От друга страна по този показател в дъното на класацията са три италиански града – съответно Палермо на последно място и Наполи и Торино пред него.

Проучването на Комисията обаче показва, че жителите на София са едни от най-неудовлетворените в Европа по отношение на възможностите за образование в града си. Сред всички столици българската и румънската са на последните места съответно с дял от 47% и 48% на недоволните от учебните заведения.

В същото време обаче жителите на друг роден град – Бургас, са едни от най-удовлетворените по този показател. 73 на сто от тях твърдят, че образованието в тяхното населено място е на високо ниво. Бургазлии са на осмо място в цяла Европа що се отнася и до публичния транспорт.

Софиянци, заедно с гражданите на Рим, Атина, Лисабон, Букурещ, Валета и Мадрид пък са най-недоволните от състоянието на улиците и сградите в квартала, в който живеят.

Освен това данните на ЕК показват, че в гражданите на българската столица се чувстват доста несигурно в своя град и смятат, че не се прави достатъчно за интегрирането на чужденците, които живеят в него.

Целият текст на документа можете да прочетете тук.

Снимка 218456

Източник: http://ec.europa.eu/