Цените на петрола се покачват в петък сутринта, след като паднаха до най-ниските си нива от шест седмици на фона на сигнали, че САЩ и Китай се готвят да започнат да продават суров петрол от стратегически си резерви.

Спадът на цените на петрола отново привлече купувачи, които смятат, че отдръпването на пазара е добра възможност да се влезе в него, пише Bloomberg.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време е 82,02 долара за барел, което е с 0,78 долара по-високо от края на предишната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези договори се поскъпнаха с $0,96 (1,2%) - до $81,24 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 79,74 долара за барел, което е с 0,73 долара повече от крайната цена на предходната сесия. При приключването на сесията в четвъртък стойността на тези договори нарасна с $0,65 (0,8%) и възлезе на $79,01 за барел.

По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън, обмисляйки продажбата на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR), като призова Пекин за координирани действия в тази насока.

Китай вече веднъж отвори стратегическите си резерви тази година, за да свали цените на петрола в страната. В четвъртък говорител на Националната администрация за храни и стратегически резерви (NFSRA) каза за Bloomberg, че агенцията в момента работи за рестартиране на продажбите от резерви. Скоро NFSRA ще публикува информация за обема и времето на продажбите на петрол.

Междувременно Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че Байдън призова също Индия и Япония да обмислят продажбата на суровини от резервите си, за да облекчат натиска върху пазара.

"Вероятно САЩ ще започнат да продават петрол от стратегическия резерв в близко бъдеще", каза Джовани Стауново, анализатор за сектора на суровините в UBS Group AG. "Единственият въпрос сега е кога ще се случи това и колко петрол ще бъде продаден", каза експертът, цитиран от Bloomberg.