Положението на журналистите в Турция става все по-тежко. Освен, че са изправени пред опити за смазваща цензура от страна на държавата, повечето от които успешни, сега и заплащането им се понижава значително, заради нарастващата инфлация.

Това засяга и репортерите, работещи за местни филиали на големи чуждестранни медии, съобщава BalkanInsight. Журналистите от филилала на британския медиен гигант BBC в Истанбул назоваха директно проблема, излизайки на стачка с призив за по-високи възнаграждения.

Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Миналата ръстът на цените в Турция достигна рекордни стойности за последните 19 години

Въпреки силния студ и обилния сняг, стачката на едни от малкото останали независими журналисти в Турция привлече вниманието към въздействието на растящата до небето инфлация върху медийните служители в страната.

Стачкуващите журналисти настояват за "прилично" увеличение на заплащането, което да компенсира въздействието на високата инфлация и драматичното обезценяване на турсака лира под икономическата политика на президента Реджеп Ердоган.

Настоящата стачка продължава вече две седмици и е първата в турския медиен сектор от 2009-а година насам. Тя е подкрепена от Европейската федерация на журналистите.

Турция през 2022-а: Икономиката ще определи съдбата на авторитарния режим

Турция през 2022-а: Икономиката ще определи съдбата на авторитарния режим

Тъй като Ердоган все още е лидер на страната, не е изключено и тази година Турция да има пропадаща икономика и объркана външна политика