Светът разтваря портфейла си, за да се пребори с ефектите от пандемията. САЩ помага на икономиката с пакет от $2 трлн., Япония с почти $1 трлн., а правителствата в Европа също се готвят за харчове. Но Китай този път само стои и наблюдава, пише The New York Times.

Както е известно, през 2008 г. страната осигури огромна подкрепа за световната икономика, като вложи половин трилион долара в инфраструктурни проекти. Този път обаче не виждаме нищо подобно. Макар че помага на компаниите да запазят на работа своите служители и кара държавните банки да дават повече заеми, Поднебесната империя не предвижда огромни финансови стимули или наводняване на финансовата система със свежи средства.

В странна ирония на съдбата комунистическата държава почти изцяло се въздържа и от директни чекове за гражданите. В контраст, президентът на САЩ Доналд Тръмп, който преди време се оплака от възможността за надигане на социализма в страната - подписа пакет, който включва чекове на стойност $1 200 за почти всички възрастни.

Все повече анализатори казват, че Китай трябва да направи повече. Популярни икономисти призовават Пекин да помогне на потребителите да започнат отново да харчат. Поне седем провинции вече раздават купони.

Джъстин Лун Ифу, влиятелен съветник на правителството, призова на конференция миналата седмица Китай да подкрепи потребителите, като раздаде купони в цялата страна. Идеята е те да трябва да бъдат изхарчени бързо.

"Купоните за потребление са по-ефективни" от раздаването на средства, смята той, тъй като гражданите могат да решат да спестят парите, така че те няма да бързо да се превърнат в приход за компаниите.

429 000 компании в Китай са спрели дейност

429 000 компании в Китай са спрели дейност

Тежките времена не са приключили

Все още не е ясен размерът на щетите, с които втората най-голяма икономика в света ще трябва да се пребори. Огромната икономика, основен двигател на растежа за цял свят, практически спря през февруари. Първият реален поглед ще дойде на 17 април, когато Китай ще отчете икономическия растеж за първото тримесечие.Възобновяването на икономиката ще бъде далеч по-трудно, спрямо 2008 г., когато Китай изхарчи $586 млрд. за магистрали, мостове и жп линии. Заводите за стомана, стъкло и цимент тогава заработиха на пълни обороти, за да посрещнат търсенето.

От 2008 г. до днес икономиката на Поднебесната империя нарасна три пъти и стана далеч по-диверсифицирана и сложна. В Китай вече има далеч повече по-добре образовани граждани, които нямат апетит за ръчен труд, а секторът услуги стана далеч по-важен.Затова и сега "отрицателните ефекти от епидемията се понасят основно от хора в конкретни индустрии, като ресторанти, хотели, транспортни компании, кина и туризма", казва Си Джордж Ю, икономист в Renmin University. "Инвестициите в инфраструктура няма да помогнат на тези, които работят в индустриите, засегнати най-тежко".

А и Китай все още се възстановява от последното развързване на кесията. Освен че увеличи разходите, Пекин пусна и $2 трлн. ново финансиране и предприе и други ходове, които увеличиха кредита във финансовата система. Като резултат, Китай стана една от най-задлъжнелите икономики в света за по-малко от десетилетие. Икономисти от всяка точка на света предупреждаваха, че дългът - голяма част от него скрит в местните правителства и държавните компании, може да попречи на финансовата система и да задържи дългосрочния растеж.

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Фабриките в Поднебесната империя тъкмо започнаха своето възстановяване, но износът сега пресъхна

Дори и Китай да успее да подсили своята икономика вътрешно, страната ще трябва да се пребори и с липсата на търсене на стоките ѝ от чужбина. Както вече писахме, заводите в Китай, които тепърва започнаха да се възстановяват и да се връщат на работа, сега се изправят пред отказани поръчки от чужбина, тъй като останалите страни сега се борят с пандемията.

Както Франция, Китай се концентрира върху това да помогне на компаниите да продължат да плащат заплати на своите служители. Миналата седмица Пекин съобщи още, че ще помогне на държавните банки да раздадат заеми за още $200 млрд. за бизнеси - особено за малките. Местните правителства емитираха и дълг от $150 млрд., за да могат да платят на контракторите си за изграждането на пътища, мостове и други проекти.

Директна финансова помощ обаче засега няма.