От миналата седмица входящата поща на мениджъра Грейс Грао е препълнена с искания от чуждестранни клиенти за забавяне на вече направените поръчки, както и с такива за удължаване на срока на разплащане. Компанията му, Shandong Pangu Industrial Co., произвежда инструменти, като чукове и брадви, от които 60% се изнасят за Европейския съюз, пише Bloomberg.

След като коронавирусът зарази континента, компаниите от Европа отказват поръчки към китайските заводи точно в момента, в който последните започнаха да стъпват на краката си.

"Пълно преобръщане", казва Гао, изчислявайки, че продажбите през април и май могат да се сринат с 40% спрямо миналата година. "Миналият месец нашите клиенти ни преследваха и питаха дали все още можем да им доставим стоките по полан. Сега ние ги преследваме да ги питам дали все пак да доставим поръчките".

Тенденцията представлява огромен риск за шанса втората икономика да се възстанови след щетите, които коронавирусът нанесе през февруари. Въпреки че банкери и политици говорят за възстановяване, икономистите продължават да свиват прогнозите за растеж.

"Определено става въпрос за втора шокова вълна за китайската икономика", посочва Си Хаопен, икономист в Australia & New Zealand Banking Group. "Епидемията ще засегне "китайското производство по два начина: проблеми с веригите за дотавки и намаляващо външно търсене".

Първите данни за индустрията ще бъдат публикувани на 31 март, когато излизат производствените индекси. И рекордният срив в продажбите от първите два месеца на годината вероятно ще продължи.

Междувременно компаниите посочват, че отказаните поръчки, несигурната ситуация около логистиката и забавените плащания се превръщат в поредните главоболия."Производителите се изправят пред ситуация, в която чуждестранните клиенти отказват поръчките или пък те не могат да бъдат доставени заради затворени граници в други страни", казва Dong Liu, вицепрезидент на Fujian Strait Textile Technology Co.

Китай вече е изправена пред първото си тримесечено свиване от десетилетия насам и най-слабата година от 1976 г. В най-лошия сценарий, според Blooberg Economics, рецесия в САЩ, еврозоната и Япония ще намали световната икономика с $2,7 трлн.

Спирането или отлагането на големи спортни събития, от сезона на NBA до Олимпиадата, също нанася удар по китайските заводи.

"Сриване на ръста на износа през следващите месеци е неизбежно", смятат от Nomura.Министерството на търговията признават за спада и обещават помощ за компаниите, ориентирани към износа. "Но най-лошото тепърва предстои. За цялата година износът на Китай може да падне с 10% или повече".