Светът върви към катастрофа, защото надеждата на хората се сблъсква с бъдещето, в което милиони работни места са автоматизирани, предупреди шефът на Световната банка Джим Йонг Ким.

"Ако имате нарастващи стремежи, но нямате никакви възможности за развитие, това ще доведе до нестабилност, конфликти, насилие. Това е курсът на катастрофата, към който тръгваме", заяви Ким.

Инвестициите в човешки капитал ще бъдат все по-важни за икономическия растеж в бъдеще, тъй като роботите изместват милиони нискоквалифицирани работници.

"Единственото нещо, от което със сигурност ще се нуждаете в бъдеще, независимо как изглежда икономиката, е хора, които могат да се учат", посочи Ким.

"Искаме да създадем чувство за неотложност да инвестираме в хората. Това е необходимо, предвид начина, по който глобалната икономика се променя", добави той.

Политически рискове

Политиците трябва да инвестират в образование и здравеопазване, тъй като перспективите за икономическия растеж се подобряват.

Напредъкът обаче е заплашен от политически движения, които благоприятстват търговските бариери, изолацията, военната агресия и други мерки.

Политическата несигурност все по-често стои зад много от рисковете, идентифицирани от анализаторите на държавни дългове, каза Мориц Крамер, управляващ директор на Standard & Poor's Global Ratings.

Директорът на МВФ Кристин Лагард предупреди политиците да се възползват от благоприятния момент, в противен случай глобалната икономика ще пострада.

Ако не го направят, "растежът ще бъде прекалено слаб, а работните места - твърде малко. Осигурителните системи няма да могат да се справят със застаряващото население, финансовата ни система няма да бъде подготвена за бъдещи шокове", посочи Лагард.