Световната икономика може да се лиши от $1,5 трилиона ако светът се раздели на геоикономически блокове. Това заяви в интервю за CBS управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя заяви, че икономиката на САЩ ще се забави тази година, но е възможно и "меко приземяване".

"Икономиката на САЩ също ще се забави през тази година, но поне въз основа на данните, които имаме към днешна дата, смятаме, че САЩ ще успеят да преминат през годината и ще избегнат с мъка изпадането в рецесия", коментира Георгиева.

Снимка 605350

Източник: IMF

Тя подчерта, че вълна от безработица отвъд океана не се очаква.

Коментарът на Кристалина Георгиева идва, след като МВФ публикува новия си доклад за "световните икономически перспективи" за 2023 година. След серията прогнози за мрачно бъдеще през последният месеци, новият доклад дава малко по-оптимистична прогноза.

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

Неочаквани положителни промени и по-голяма от очакваната стабилност в много страни

"Най-голямата изненада е, че картината, въпреки че остава много тревожна, е по-малко ужасна, отколкото беше само преди два месеца. Все още ще имаме сравнително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че не е много по-добре. Просто е по-малко лошо", соментира шефът на Международния валутен фонд.

Според нея войната в Украйна ще продължи, но най-значимото въздействие от нея, а именно скокът на цените на храните и енергията, ще се усеща по-малко през 2023 година.

Кристалина Георгиева допълва, че Европа е свършила отлична работа, за да се освободи от зависимостта си от руския петрол и газ.

Кристалина Георгиева: "Прогнозите за глобалната икономика са все по-мрачни. Трябват лидери"

Кристалина Георгиева: "Прогнозите за глобалната икономика са все по-мрачни. Трябват лидери"

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) очерта три ключови приоритета пред Г-20