През 2018 година световната икономика рязко загуби скорост. Темпът на нарастване се е забавил до най-ниския от финансовата криза насам преди десет години, показват изчисления на Bloomberg Economics. Според изданието, световният растеж за 2018 година достига едва 2,1 процента на средногодишно ниво за тримесечие, докато в средата на м.г. той бе 4 процента.Макар да има шансове икономиката да намери твърда почва под краката си и забавянето да спре, "има и риск низходящата инерция да се поддържа сама", казват икономистите Дан Хенсън и Том Орлик.

Има ли причини за надежда? Решението на Федералния резерв временно да прекрати повишаването на лихвите, споразумението между САЩ и Китай и успокояването на шоковете, които разтърсваха Европа, могат да означават, че стабилизацията е близо. Миналата седмица Европейската централна банка представи нови мерки, с които да помогне на икономиката.

Турската икономика изпадна за първи път в рецесия от 10 години насам

Турската икономика изпадна за първи път в рецесия от 10 години насам

Проблемите обаче вероятно тепърва започват

Но опасността не е отминала. Според последният водещ индикатор на ОИСР, публикуван днес, отслабването в САЩ, Великобритания, Канада и еврозоната е факт. Въпреки това има знаци за стабилизиране на Китай. Самата ЕЦБ пък посочва, че еврозоната се забавя, но до рецесия няма да се стигне.

"Все още сме свидетели на добър икономически растеж, макар и по-слаб от преди", заяви членът на борда на ЕЦБ Беноа Кюри.