Световната икономика ще надхвърли стойността от 100 трилиона долара през 2022 г. за първи път, две години по-рано от планираното по-рано. Това сочат данните на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитирани от международните агенции.

Продължаващото възстановяване от пандемията ще повиши световния брутен вътрешен продукт (БВП), въпреки че на създателите на икономическа политика може да им е по-трудно да предотвратят връщането на националните икономики към рецесия, ако продължат високите нива на инфлация, казва мозъчният тръст, базиран в Лондон.

"Преди година се надявахме, че икономическите последици от пандемията ще изчезнат сравнително бързо. И по някакъв начин изчезнаха. Сега очакваме, че световният БВП в долари през 2022 г. ще бъде по-висок, отколкото беше преди пандемията и ще достигне над "100 трилиона за първи път", върди CEBR в проучване на Световната икономическа лига за следващата година.

The Guardian: Главните рискове за световната икономика през 2022-а

The Guardian: Главните рискове за световната икономика през 2022-а

Инфлация в развитите страни и изостряне на геополитическото напрежение

Проучването обхваща икономически прогнози за 191 държави до 2036-а година. А анализаторите казват, че "въпреки появата на щама Омикрон на Covid-19 в края на годината, значително по-добрият имунитет в много страни позволява по-леки ограничения и по-голямата икономическа адаптивност означава, че подновените ограничения имат по-малко въздействие от преди".

CEBR заявява, че инфлацията ще бъде проблем номер едно, който трябва да бъде решен през следващите години.

"Ако това не стане, то тогава светът ще трябва да се подготви за рецесия през 2023-а или 2024-а година", заяви Дъглас Макуилиамс, който е вицепрезидент на CEBR.

Прогнозата на изследователския център е в съответствие с оценките на Международния валутен фонд, който също прогнозира, че световният БВП, измерен в щатски долари и по текущи цени, ще надхвърли $100 трилиона през 2022 г.

Според прогнозите на CEBR топ 15 на икономиките в света през 2036-а година ще включва почти същите държави като през 2021-а. Единственото изключение е влизането на Индонезия, която се очаква през 2036-а година да бъде на осма позиция сред най-големите икономики. Същевременно, Мексико пада от 15-о на 16-о място.

CEBR също така изчислява, че БВП на Китай ще надхвърли БВП на САЩ през 2030 г., две години по-късно, отколкото предвиденото преди година. А Индия ще се върне на шесто място през следващата година и ще изпревари Франция, като през 2031 г. ще стане третата по големина икономика в света.

Работниците в застаряваща Германия изчезват. Най-голямата европейска икономика е в риск

Работниците в застаряваща Германия изчезват. Най-голямата европейска икономика е в риск

Иономисти прогнозират висока инфлация и по-ниски пенсии заради демографските тенденции