За световната икономика през следващата 2022 година. особена опасност представляват появата на нов щам на коронавируса, високите темпове на инфлация в развитите страни и изострянето на геополитическото напрежение, пише британското издание The Guardian.

Според икономиста на аналитичния център BCA Research Дхаваля Джоши в бъдеще ще се появят нови щамове на COVID-19. Един от тях ще се превърне в "супервариант" и може да създаде нови проблеми за световната финансова и икономическа система.

Според авторите на статията през 2021 г. Bank of England - британската централна банка, Федералната резервна система на САЩ и Европейската централна банка са били "изненадани" от рязкото умеличение на инфлацията, причинено от по-високите цени на енергията и недостига на работна ръка. Затова Английската централна банка заяви, че разходите за живот в Обединеното кралство ще се увеличат с повече от 5% до април 2022 г., след което ще започнат да намаляват.

Експертите посочиха също така ситуацията в Китай като друг фактор за въздействие върху на световната икономика през 2022 година. В статията на "Гардиън" се посочва, че в близко бъдеще в страната "може да се сблъскат икономиката и геополитиката", като се има предвид "националистическата реторика" на китайския президент Си Дзинпин, "особено по отношение на Тайван".

Освен това експерти предупредиха за риска от икономическа криза в развиващите се страни като Турция и Аржентина, поради девалвацията на националните им валути. Изданието привлича вниманието и към възможността за "срив на финансовите пазари" предвид забавянето на глобалния икономически растеж и в резултат на това по-строгата парична политика от страна на централните банки.

Експертите предполагат, че световната икономика и геополитиката може да се сблъскат през следващата година. Ситуацията в Китай и "националистическата риторика" на китайския президент Си Дзинпин може да окажат особено въздействие върху световната икономика.

По-рано през декември ръководителят на Федералния резерв а САЩ (FRS) Джеръм Пауъл заяви, че появата на щама Омикрон и увеличаването на коронавирусните инфекции крият рискове за американската икономика.