Световните цени на храните се понижиха за втори пореден месец през юли 2021 година. Най-сериозен спад отбелязаха цените на зърнените култури, растителното масло и млечните продукти, по данни на агенцията на ООН за храните. Но дори на този фон цените все още са с една трета по-високи на годишна база.

Индексът на цените на зърнените култури на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) се понижи през юли с 3% на месечна база, заради спад с 6% на международните цени на царевицата и по-добри от предвидените добиви в Аржентина.

Котировките на пшеницата се повишават с 1,8% през юли, достигайки най-високо ниво от средата на 2014 г.Международните цени на ориза достигат двугодишно дъно, най-вече заради бавните темпове на продажби, заради високите транспортни разходи и логистични пречки.

Индексът на цените на захарта на FAO нарасна през юли с 1,7%, което е повишение за четвърти пореден месец. Увеличението се дължи на последните студове върху добивите в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света. Добрите перспективи за производството на захар в Индия обаче предотвратиха по-голям ценови скок.

Индексът на цените на месото се повиши незначително на месечна база. Цените на говеждото месо нарастват, стимулирани от по-високия внос от Китай и намалените доставки от големите региони производители. Цените на свинското спаднаха след намаляване на китайския внос.