Танкерът Minerva Nike, плаващ под гръцки флаг, е заседнал за кратко в южната част на Суецкия канал, като почти го е блокирал, но плавателният съд вече е изваден от плитчините, информира агенция РИА Новости.

"В действителност корабът бе заседнал на плитчина, но инцидентът приключи ( около 14 ч. българско време) и плавателният съд вече е на собствен ход. Движението по канала ще бъде възстановено за максимум до един час." Това каза източникът на информация на агенцията на въпроса дали има проблеми с танкера Minerva Nike, плаващ под гръцки флаг.

Според MarineTraffic, поне два влекача от Суецкия канал са били около плавателния съд, когато каналът е бил блокиран. Инцидентът е станал в южната част, недалеч от входа на широката част на канала при Голямото горчиво езеро.

Това е вторият инцидент в Суецкия канал през последните дни: в края на март 400-метров контейнеровоз Ever Given заседна напречно в плитчини на 151-ия километър, блокирайки канала и запушвайки движението на над 400 кораба за шест дни. Това доведе до големи затруднения в световния търговски трафик и загуби за превозвачи и търговци за стотици милиони долара.

Експертите вече са алармират: ако първият случай би могъл да се отдаде на грешката на капитана и екипажа на кораба, то вторият повдига въпроса за нивото на водата в Суецкия канал, което би могло да спаднало по естествени причини.