Новината за временното търговско споразумение между САЩ и Китай успа да зарадва бизнеса и инвеститорите след продължилата повече от година ескалация на напрежението между двете страни.

Въпреки споразумението голяма част от митата все още са факт, а несигурността около това какво може да се случи през следващата година между Пекин и Вашингтон продължава да расте.

В резултат на това само през тази година икономистите изчисляват, че търговската война ще "струва" между 0,3 и 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света.

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

В неделя влиза в сила поредното увеличение на тарифите за стоки на стойност $160 милиарда

Анализаторите на Bloomberg изчисляват, че в парична стойност това е загуба на 134 милиарда долара. През 2020 година тя може да се увеличи до 316 милиарда долара.

С първата фаза на споразумението ставката на тарифите върху китайските стоки, наложени през септември, пада от 15 на 7,5%. Това засяга категории стоки, изчислявани на около 120 милиарда долара. Все още обаче 25% са митата върху китайски внос за 250 милиарда долара, включващ машини и електроника.

Според американската организация Americans for Free Trade около 83% от разходите в резултат на търговската война все още имат ефект върху икономиката.

От друга страна експертите от Федералният резерв в Ню Йорк прогнозират, че актуалните все още мита са стрували по грубо 831 долара на домакинство.

Китай все пак може да закупи американски земеделски стоки за $50 милиарда

Китай все пак може да закупи американски земеделски стоки за $50 милиарда

Пекин и Вашингтон са се споразумели неофициално за понижаване на част от митата, според източници на Reuters