Вашингтон се е съгласил да отложи въвеждането на някои нови мита и да понижи други в замяна на общението на Пекин да увеличи покупките на земделска продукция от САЩ догодина, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. Нито една от двете администрации обаче не са коментирали официално това.

Според източника на изданието администрацията на САЩ се е отказала да обмитява китайски продукти на стойност 160 млрд. долара. Тези мита по план трябваше да влязат в сила тази неделя. Освен това Вашингтон ще премахне някои от вече съществуващите косвени данъци.

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

В неделя влиза в сила поредното увеличение на тарифите за стоки на стойност $160 милиарда

В замяна Пекин се е съгласил да закупи земеделска продукция на стойност 50 млрд. долара, което е два пъти по-голяма сума от покупките, осъществени преди две години, преди търговската война между двете страни да започне. Новините донесоха оптимизъм на фондовите пазари от двете страни на океана, а юанът поскъпна с най-високия си темп за последните четири месеца.

Все пак и двете страни трябва да оповестят официално решението си за отлагане взаимните косвени данъци, които по план влизат в сила с един час разлика на 15 декември. Засега Китай се въздържа от налагането на мита върху целия внос от САЩ, но посрещаше всички американски налози с еквивалентни.

Възможно е вече съществуващите мита от страна на САЩ да бъдат понижени с до 50%, посочват източниците на изданието, а новите данъци да бъдат отменени, за да постигне първата фаза на споразумението между двете страни, за която те преговарят още от октомври.

Китай: САЩ трябва да елиминира митата, за да сключим търговско споразумение

Китай: САЩ трябва да елиминира митата, за да сключим търговско споразумение

Това обаче е малко вероятно да се случи, тъй като данъците са основното оръжие на САЩ в конфликта

Според един от източниците на Reuters, това предложение е "последна оферта" от страна на Тръмп. Засега обаче то не е одобрено от Пекин. Пред приемането му има различни проблеми. Политиката на Вашингтон относно Хонконг беше разкритикувана от висшестоящи представители на китайската администрация, а дипломатът Ванг Ий я определи като "силно увреждаща трудно постигнатото доверие" между двете страни.

Същевременно търговската война продължава да нанася сериозни удари както на икономиките на двете държави, така и на глобалният стопански растеж. По-рано тази година Тръмп обяви, че правителството ще инжектира 28 млрд. долара като нови субсидии за американските фермери, които са силно засегнати от понижаването на търговията.

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Земеделските производители отчитат 22 последователни месеца на спад на приходите, което доведе до негативни резултати и за свързаните индустрии

От обявяването на първа фаза на споразумение по преговорите през октомври се спекулира с обещанието на Китай да закупят между 40 и 50 млрд. долара земеделски продукти догодина, но от Пекин досега не са изтъквали конкретна сума. Много икономисти също се усъмняват в желанието и възможността на страната, да осъществи такива покупки през следващата година.

През 2017 г. половината от американският земеделски износ за китай беше от соя и соеви продукти, а общият размер на земеделската продукция, експортирана към втората по големина икономика в света, достигна 24 млрд. долара.