Търговската война между САЩ и Китай продължава да се отразява негативно на американските производители, след като от втората по големина икономика в света сключиха търговско споразумение с Аржентина за внос на соеви хранителни продукти за животни в средата на седмицата. Контрактът за пръв път ще свърже пазарите на най-големия износител на соя на глобално равнище с най-големия вносител. Очаква се до края на годината Аржентина да изнесе общо 26 милиона тона обработени соеви изделия и 8,5 милиона тона сурови соеви зърна. До споразумението се стигна, след като през последния повече от месец китайски анализатори оценяваха качеството на продукцията, идваща от аржентинските ферми.

Въпреки намалелия брой свине, Китай все още има нужда от соя

Въпреки намалелия брой свине, Китай все още има нужда от соя

Тя се използва за изхранване на животните

Аржентина от години се опитваше да пробие на китайския пазар, тъй като животновъдството в страната има най-високите потребности от соя в света, но до момента властите в Пекин не разрешаваха подобни отношения, тъй като се опитваха да защитят собствените си фермери. Но след като по-рано през годината Китай преустанови вноса на земеделски продукти от САЩ, южноамериканската държава получи достъп до масата за преговори с Китай. Въпреки че доставките на соеви продукти няма да започнат веднага, Аржентина вече има инфраструктура, позволяваща лесен достъп до Китай, като и в момента част от износа на продукцията на страната, чието производство е съсредоточено на бреговете на река Парана край Росарио, е насочен към различни държави в Южна Азия. А в отделно изявление от август стана ясно, че Китай и Аржентина са сключили споразумение за прочистване на реката, което се очаква да разшири нейния капацитет и да я превърне в супермагистрала, свързваща Пампасите с Атлантическия океан.

САЩ: Китай няма да изпълни обещанието си да купи договореното количество соя

САЩ: Китай няма да изпълни обещанието си да купи договореното количество соя

Пекин не иска да внася селскостопански култури от Щатите

Същевременно производителите на соеви продукти в САЩ понесоха тежък удар, след като Китай преустанови вноса на продукти от страната, като в доклад до своите клиенти от JPMorgan определиха ситуацията на местните земеделци като "перфектната буря". Август, който е последният месец, за който има окончателни данни, е 22-ят пореден месец на спад на приходите в отрасъла и се очаква тенденцията да продължи и поне до края на годината. Тя започна още през миналата година, когато постъпленията отбелязаха двоен спад до 63 млрд. долара спрямо 123 млрд. долара през 2013 г. Броят на фалитите на земеделските производители по глава 12 през първите няколко месеца на годината е най-високият от 2012 г., а 535 компании от сектора са обявили фалит по глава 11 от началото на 2018 г. до средата на 2019 г.

Свързаните със земеделието индустрии в САЩ също отчитат негативни резултати в следствие на търговската война с Китай. В средата на лятото стана ясно, че продажбите на производителите на механизация са се сринали, като някои търговци на John Deere отчетоха спад от около 15% на годишна основа през първото тримесечие на годината, но през следващото сделките за ново оборудване в някои части на Средния запад са се сринали с над 50% на годишна основа. Прогнозите са, че те няма да се възстановят и през следващия сезон през 2020 г., като поръчките на оборудване и за него са значително под тези от 2018 г. Затова още в средата на август инвестиционният рейтинг на акциите на John Deere, която продава около 60% от земеделската си механизация в САЩ и Канада, беше понижен от Duignan.

Преустановяването на износа на земеделски продукти за Китай се отрази и на финансовите институции в САЩ. Доклад на Tri-State Livestock News посочва, че "необслужваните заеми в земеделието - както тези за недвижимо, така и тези за движимо имущество - са на най-високото си равнище за последните шест години". Към първото тримесечие на годината около 2,5% от кредитите за недвижимо имущество за фермерите в страната са просрочени с повече от месец, което е 0,4 процентни пункта над историческата средна стойност от 2,1%; при заемите за движимо имущество този процент е 2,3% (при историческа средна стойност от 1,7%).