Китай е купила само половината от договореното количество соя от САЩ. Това става ясно от американското министерство на земеделието, като то съобщава, че само малко част от сделката е изпълнена.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че от септември може да наложи нови мита за Китай, което накара азиатската страна да спре вноса на всички селскостопански стоки от Щатите, пише CNBC.

Администрацията на Тръм многократно е заявявала, че очаква Пекин да купи сериозно количество соя в знак на добра воля, докато двете държави постигнат търговско споразумение. Но според управляващите в Щатите, Китай е твърде далеч от количеството соя, което се е предполагало, че страната ще купи.

"Публично на среща в Овалния кабинет китайски делегати са заявили, че ще купят 20 милиона тона соя, а към момента са изпратени само 9 или 10 милиона тона за там", казва Тед Макартни, секретар по търговията в САЩ.

Министерството на търговията в Китай заяви на 5-и август, че ще спре да купува американски продукти и, че може да наложи допълнителни мита върху тях, тъй като продуктите са основно от селските райони, подкрепили Тръмп през 2016 година.

Най-големият вносител на соя в света е отказал да изпълни остатъчната част от сделката и да закупи още 9 589 тона соя до края на тази година и още 66 000 тона през следващата.

Китай спря с покупките на соя от Щатите

Китай спря с покупките на соя от Щатите

От декември азиатската страна е купила 13 милиона тона соево зърно

През миналата година Китай наложи мита, които остават в сила за вноса на американски селскостопански продукти, включително соя и свинско месо. В следствие на това износът на американски култури намаля. Това принуди Администрациата на Тръм да компенсира фермерите за загубите в рамките на две години, което струва на правителството 28 милиарда долара.

Китай потърси търговско сътруднимество с Южна Америка за соята, след започването на търговската война през миналата година. Продажбите на соя от САЩ за Китай през 2018 година са се понижили със 74% спрямо предходната година.

"В сравнение с количеството, което Пекин купуваше, сега изглежда все едно доставките са спрели изцяло", посочва главния икономист Арлан Съдерман.

Плануваните продажби на 9 589 тона през текущата пазарна година вероятно ще бъдат доставени през следващата финансова година, която започва от 1-ви септември.