Въпреки че до момента Китай не предприемаше дипломатически действия, с които може да обтегне допълнително отношенията си със САЩ, изглежда, че втората по големина икономика ще наруши тази тенденция, предаде Zero Hedge. Едно от местните издания, свързано с Китайската комунистическа партия - Global Times, посочва, че Пекин вече има много по-твърда позиция относно преговорите с Вашингтон.

"Източници в Пекин информираха Global Times, че Китай настоява митата да бъдат отменени като първа фаза на търговското споразумение", посочва таблоидът в туит. "Обещанието на САЩ да отложи новите мита, влизащи в сила на 15 декември, не може да бъде разглеждано като отмяна на вече съществуващите такива."

Според изданието, позовавайки се на друг свой източник в управляващата комунистическа партия, до момента САЩ са отказвали подобен ход, тъй като митата са единственото им оръжие в търговската война и отказът от използването му би се разглеждал като "предаване".

ECRI: Търговската война не е единствената причина за забавянето на глобалната икономика

ECRI: Търговската война не е единствената причина за забавянето на глобалната икономика

Производството започва да се забавя още през 2017 г., твърди институтът

"Разбира се, ако САЩ елиминира митата, страната ще изгуби надмощието, което има в момента, тъй като само данъците върху вноса изстискват китайските износители, което затруднява икономическото положение за Пекин", коментират от Zero Hedge. "Отмяната на вече съществуващите мита ще даде възможност на Китай да отлага неограничено всеки бъдещ напредък към по-мащабно търговско споразумение."

В средата на миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че двете страни са на "финалната права" към постигането на споразумение, което ще понижи отрицателните ефекти от продължаващата вече почти година и половина търговска война с Пекин. Малко по-рано и президентът на Китай Си Дзинпин също изтъкна, че желае конфликтът да приключи.

Компаниите в САЩ се готвят за рецесия на приходите през празничния сезон

Компаниите в САЩ се готвят за рецесия на приходите през празничния сезон

Постъпленията им се понижават вече четвърто поредно тримесечие

Според източници от Вашингтон обаче подписването на първата фаза от търговското споразумение вероятно ще се случи най-рано след Нова година, именно заради настояването на Пекин за отмяна на вече наложените мита.