От миналата година досега вниманието на икономистите е силно привлечено от търговската война между Китай и САЩ, а през миналата седмица Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния растеж, цитирайки именно геополитическите напрежения. Но икономическите прогнози грешат относно фундаменталната причина за забавянето на световното стопанство, което означава, че те ще пропуснат и последствията от него, пишат в анализ от Economic Cycle Research Institute (ECRI).

От института припомнят, че индустриалното производство на глобално равнище е започнало да се забавя още през 2017 г. А въпреки че повечето анализатори следят индекса на мениджърските поръчки (PMI) като индикатор за глобалния растеж, той, първо, не измерва самото производство и, второ, се основава на изследване сред мениджърите на условията в съответните им компании. Така той се превръща в помощен инструмент за оценка на нарастването на дейностите в сферите на производството, минното дело и комуналните услуги.

Търговската война "тежи" на американското производство. Но тя не е единственият му проблем

Търговската война "тежи" на американското производство. Но тя не е единственият му проблем

Проблемите на гигантите General Motors и Boeing също се отразяват върху индустрията

Като такъв, PMI също започва да се забавя към края на 2017 г., а спадът му става очевиден няколко месеца след началото на 2018 г., когато продължаващото му обръщане вече не е можело да се разглежда просто като "шум". Точно по това време президентът на САЩ Доналд Тръмп започва търговската си война, налагайки мита върху вноса на пералните, стоманата и алуминия. Поради това съвпадение във времето, мнозина са отдали негативното представяне на PMI на политическите действия.

Но според ECRI не търговската война, макар очевидно вредна за икономическия растеж, е била причината за отрицателната динамика на индекса. От института посочват собствения си индекс на глобалното производство, който също започва да се понижава още през 2017 г., много преди началото на търговската война. Това означава, че политиките на Тръмп просто са влошили допълнително средата в условията на вече забавящо се производство.

Спадът в производството тегли Германия все по-близо до рецесия

Спадът в производството тегли Германия все по-близо до рецесия

Според Ifo, "има само една посока: надолу"

Според организацията се наблюдава поредния икономически цикъл, при който растежът първо е положителен, а след това се обръща в рецесия. "Когато това се случи, хората са склонни да го отдават или да обвиняват за това съпътстващи събития, които лесно могат да се впишат в някакво повествование, обясняващо цикличните промени, които са причинени основно от спирането на двигателите на икономиката", пишат от ECRI. "Но в действителност причините за икономическите цикли - включително ниските лихвени проценти и цените на петрола - които доведоха до забавяне на индустриалното производство започнаха да влизат в сила в края на 2017 г., когато още нямаше търговска война."