Търговската война вече осезаемо засяга бизнеса на американските производители, но не само тя е проблем за тях. Масовите стачки на служителите на General Motors (GM) и продължаващата криза с Boeing 737 Max също упражняват натиск върху бизнеса в най-голямата икономика в света, пише CNN Business.

Заради тези външни и вътрешни фактори редица анализатори и икономисти прогнозират, че производственият сектор в САЩ може да се свие за трети пореден месец през октомври. По-слабата активност на заводите в страната от своя страна може да засегне растежа на брутния вътрешен продукт през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Негативният ефект от търговския конфликт върху производството продължава да расте, като той засяга както търсенето, така и повишава разходите на компаниите. Постигането на търговска сделка би дошло в подходящ момент, но с нея рисковете за сектора не биха изчезнали.

Причината е, че GM и Boeing са две от най-големите индустриални компании в САЩ. А техните затруднения засягат производствената активност на цялата икономика.

"Пълният ефект от стачките в GM ще бъде отразен в статистиката за октомври", смята Том Дери, който е главен изпълнителен директор на Institute of Supply Management.

Развоят на ситуацията в компанията все още не е ясен, след като през септември 50 000 служители отказаха да работят. Това струва по 90 милиона долара на ден на GM.

Засегнати от стачките се оказаха и фирмите по веригата за доставки на автомобилния производител. Около 10 000 американски компании са доставят продукти и услуги за гигантът, а много от тях трябваше да преустановят продажбите заради проблемите на GM.

Междувременно Boeing трябваше да преустанови производството си на самолетите 737 Max. Това ще засегне данните за износа на Щатите, тъй като голяма част от машините трябваше да бъдат за експорт.

"Приземените самолети вече засегнаха слабо представянето на БВП за второто тримесечие", посочва икономистът от Capital Economics Майкъл Пиърс. Допълнително те могат да дадат своето отражение и върху представянето на икономиката за цялата 2019 година.