Прогнозираните приходи на компаниите от индекса S&P 500 се очаква да спаднат с 1,51% на годишна основа през последното тримесечие на годината, сочи нов доклад на FactsSet, основаващ се на медианната прогноза на анализатори. Така те формално ще са в рецесия, след като регистрираха спад през първото и второто тримесечие на годината, а тенденцията се запазва и през третото и четвъртото тримесечия на годината (до момента средният спад е от 2,34%).

Четири последователни тримесечия на спад на приходите се наблюдаваше за последно преди четири години, а според главният инвестиционен стратег от CFRA Сам Стовал в три четвърти от случаите, в които се наблюдава рецесия на постъпленията от Втората световна война насам, също са се превърнали и в общи икономически рецесии.

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Банката ще използва по-широк набор от инструменти пред инвеститорите си

Прогнозата за понижението на приходите на водещите компании в САЩ се дължи не само на вече съществуващата тенденция, но и на очакваните динамики в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Поради липсата на напредък в тази сфера, анализаторите прогнозират допълнителна тежест върху приходите на корпоративния свят.

"Докато детайли относно сделката не бъдат разкрити, заедно с проспекта за бъдещите преговори, прогнозите вероятно ще се задържат понижени", коментира Стовал.

Прогнозите от средата на годината бяха рецесията да бъде прекъсната през четвъртото тримесечие, като се очакваше печалбите да нараснат със средно 5,59% към края на юни и 2,09% за трите месеца, приключващи през септември. Но от 87-те компании, включени в индекса S&P 500, които към края на миналата седмица са публикували отчетите си за последното тримесечие, 60 регистрират по-слабо представяне от очакваното.

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Ford до „боклук“

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Ford до „боклук“

Автомобилният гигант има дългове в размер на почти 100 млрд. долара на глобално равнище

Някои от бизнесите регистрират значително по-разочароващи резултати от предварително очакваното. Сред тях е General Motors, която се смяташе, че ще регистрира ръст на приходите от 33,1% през четвъртото тримесечие, но вместо това те се сринаха с почти 90% заради продължаващата повече от месец стачка на работниците. При конкурентната Ford приходите спадат със 7%.

Дори и търговците се оказват губещи. Това е видно от Amazon, които се очаква да отбележат спад от над 31% през четвъртото тримесечие, въпреки предварителните очаквания за ръст на постъпленията от 8,3%. Гигантът увеличи значително разходите си, за да гарантира, че потребителите на услугата Prime ще получават доставките си само в рамките на ден.

Boeing очаква 737 Max да се върне в небето скоро. Но приходите ѝ продължават да падат

Boeing очаква 737 Max да се върне в небето скоро. Но приходите ѝ продължават да падат

Американският производител иска да увеличи производството на модела през 2020-а

Очаква се огромните компании Boeing, Exxon Mobil и Micron Technology също да отчетат забележимо понижение на постъпленията през четвъртото тримесечие. Така общо 6 от 11 сегмента в индекса S&P 500 ще са със спад през четвъртото тримесечие. Водачът сред тях ще е енергетиката с очаквано понижение на приходите от почти 31%, следвана от производителите на потребителски стоки и материали със съответно минус 13,76 и 6,46%.