Boeing представи резултатите си за третото тримесечие на 2019 година месеци след приземяването на най-успешния модел на американския гигант 737 Max. Цифрите показват, че компанията се е справила по-зле от очакваното, а приходите ѝ продължават да се свиват.

Въпреки това от компанията смятат, че могат самолетите може да получат разрешение да се върнат отново в експлоатация до края на тази година. Това е значително по-оптимистична прогноза в сравнение с тези на авиокомпаниите. Повечето американски лидери в индустрията не очакват 737 Max да полети отново преди началото на 2020 година.

Докато инвеститорите очакваха от Boeing да намалят производството на модела, от американския лидер продължават да правят по 42 броя на месец. Заедно с това от ръководството му посочват, че очакват да увеличат продукцията му до 57 броя месечно до края на следващата година.

Общо приходите на компанията за третото тримесечие възлизат на 19,98 милиарда долара, като тези от авиопроизводствотото са в размер на 8,3 милиарда долара.

Оперативната печалба на дивизията се свива до 40 милиона загуба за разглеждания период при печалба от 2 милиарда долара за същите месеци година по-рано, пише CNBC. За третото тримесечие Boeing е доставила общо 62 самолета.

Въпреки тези резултати акциите на компанията са поскъпнали с 1% до 337 долара единична цена.