Тайланд вече трудно се справя с ефекта на огромния наплив от туристи върху околната среда и очаква 40 милиона посетители през тази година. Въпреки това страната се надява в следващото десетилетие броят на пътуващите там на година да достигне 65 милиона.

Втората най-голяма икономика в Югоизточна Азия е готова да инвестира 13 милиарда долара в разширяване на летищата там и на транспортната инфраструктура, за да постигне тази цел.

В резултат се очаква броят на посетителите да се увеличи с над 60% до 2029 година или иначе казано с толкова хора, колкото е населението на Великобритания, пише Bloomberg.

Туризмът е в сърцето на тайландската икономика, като ръстът на посещенията там успя да превърне местната валута в най-добре представящата се в Азия за тази година.

Въпреки това много експерти са притеснени, че туризмът расте с прекалено бързи темпове.

"Броят на туристите расте прекалено бързо, за да може страната да се справи с това", казва Сомправин Манпрасерт, който е главен икономист в Bank of Ayudhya.

"Трябва да въведем нова система за управление на туризма и дестинациите, която да помогне в борбата с пренаселването и с негативния ефект върху природата. Засега не се полагат достатъчно усилия в тази посока", допълва експертът.