Търсенето на мед продължава да нараства. Докато светът се бори с растящата цена на медта и непрекъснато променящия се пазар на мед, една страна изобщо не се тревожи като останалите. Това е Китай. Доклад на Reuters сочи, че не всяка страна изпитва недостиг на мед и Китай е една от тях. Това служи като малко напомняне на останалия свят, че запасите на икономика номер 2 все още не са свършили.

Въпреки опасенията от недостиг на мед в световен мащаб, който качва цените на медта до нови върхове, най-големият производител и потребител на рафинирана мед в света продължава да има производство на почти рекордни нива. На помощ му идва т.нар. меден скрап, който Китай използва, за да преодолее недостига на суровини.

Междувременно проучване на частния сектор разкри, че производствената дейност в Китай е достигнала най-бързия си темп от близо две години през май, заради голямото производство и новите поръчки от по-малки фирми, фокусирани върху износа.

Нарастването на производствената активност, особено в най-големия потребител в света - Китай, продължава да повишава привлекателността на медта. Някои експерти смятат, че ще има още увеличение на производството - тази прогноза също допринесе за скорошния двугодишен връх в цената на медта.

Фактори, които движат цената на медта днес

Освен всичко друго, медта е важен компонент в много сектори - отбранителния, строителния, автомобилния сектор. Освен това се използва много в производството на продукти като електрически автомобили и вятърни турбини и много други важни за прехода съоръжения.

За да се стигне до тези медни находища обаче, трябва доста труд. Недостигът идва от това, че не всички минни компании успяват да се справят с търсенето.

Според оценки съществуващите и планираните мини в процес на изграждане ще могат да осигурят около 80% от търсенето на мед до 2030 г. В резултат на това вече има очакван недостиг през следващите пет години.

Освен това CNBC наскоро посочи многото трудности, свързани с изграждането на нови мини, включително високата цена, която остава проблем, влошен и още повече от инфлацията.

Гиганти в производството на мед като Чили и Перу продължават да се борят със стачки, протести и намаляващи нива на руда. Русия, която е седмият по големина производител на мед, ще стане свидетел на спад в производството, заради продължаващата война в Украйна. Всичко това означава, че страните производители на мед дори не са на път да постигнат очакваните цели за добив, камо ли да се справят с увеличеното търсене.

Цените на медта достигат нови върхове. Предстои ли дефицит?

Цените на медта достигат нови върхове. Предстои ли дефицит?

Недостигът на медна руда принуждава много топилни предприятия да спрат работа

Предлагане и търсене

Друг проблем, засягащ цената на медта, е фактът, че много нации имат амбициозни цели да преминат към електромобили. Калифорния наскоро обеща да продава нови превозни средства само с нулеви емисии до 2035 г. Освен това заповед на президента Байдън поставя амбициозна цел 50% от всички продадени нови автомобили да бъдат електрически през следващите шест години.

В света обаче просто не се добива достатъчно мед, за да осигури всичко това. Според доклад на Fortune постигането на тези екологични цели би означавало, че светът ще трябва да добие два пъти повече мед през следващите 25 години, отколкото е добивана през цялата история до 2018 г. - е, доста трудна задача.

Дефицит или излишък се очаква през 2024-а при медта?

Дефицит или излишък се очаква през 2024-а при един от най-използваните метали в света?

В Китай през тази и следващата година потреблението ще расте

Една нова медна мина средно отнема повече от десетилетие, за да се изгради и пусне в експлоатация, така че просто няма шанс да се увеличи производството за една нощ, а за да постигнат тези дългосрочни цели, държавите трябва да започнат в този момент.