В началото на април медта се търгува близо до най-високото си ниво от януари 2023-а година. а този фон инвеститорите следят нарастващите опасения за световното предлагане на руда и потенциалните съкращения на производството от китайските топилни заводи, съобщава Bloomberg.

Цените на медта достигнаха най-високото си ниво от април 2023-а година, а преди това достигнаха дъното си в началото на февруари. Медта записа умерен спад от 1,74% на месечна база през февруари, но се покачи с 4,12% през първите две седмици на март. Този месец последва ново покачване.

Чилийската компания Codelco, която е най-големия производител на мед в света, се сблъсква с най-ниските нива на добив от четвърт век насам. От Ivanhoe Mines също съобщиха за спад на производството в своя комплекс Kamoa-Kakula в Конго. В същото време сушата в Замбия увеличава несигурността на доставките.

Дефицит или излишък се очаква през 2024-а при медта?

Дефицит или излишък се очаква през 2024-а при един от най-използваните метали в света?

В Китай през тази и следващата година потреблението ще расте

Топлините предприятия на Китай

Топилните заводи в Китай, които произвеждат над половината от рафинираната мед в света, обмислят съкращения на производството, след като таксите за обработка на рудата спаднаха почти до нула.

Цената на медта се понижи с 1,1 на сто до 9252 долара за тон на 5 април сутринта на Лондонската метална борса. Това обаче все още показваше ръст с повече от 4% миналата седмица.

Кризата определено се задълбочава, коментират експерти. Още през септември 2023-а година Китайската асоциация на индустрията за цветни метали предупреди за рисковете от прекалено голяма индустрия. През последните години топенето на мед се е увеличило значително, изпреварвайки очакванията за нарастващо глобално търсене на метала.

Свръхкапацитетът на китайските топилни предприятия не е единствената причина за настоящите пазарни условия. През последните години минният сектор беше изправен пред значителни ограничения на производството, протести, както и прекъсване на дейността.

Приепомняме, че още в края на миналата година Международният съвет по обработена мед (IWCC) прогнозира, че световното производство на мед ще надхвърли търсенето през 2024-а.  Според очакванията глобалното производство на рафинирана мед ще нарасне до 26,17 милиона тона. Потреблението на метала тази година може да нарасне с 2,6%, до 25,88 милиона тона. 

Meдтa e ocнoвeн мeтaл зa paзвитиeтo нa "зeлeнa" eнepгeтиĸa. Oт нeгo ce пpaвят нe caмo чacти зa eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa, мeтaлът e нeoбxoдим и зa изгpaждaнeтo нa eлeĸтpичecĸи мpeжи, ĸaĸтo и нa вятъpни и cлънчeви eлeĸтpoцeнтpaли. Cпopeд пpoyчвaнe нa Ѕ&Р Glоbаl, cтpeмeжът изxвъpлянитe вpeдни eмиcии в aтмocфepaтa дa ce дoвeдe дo "чиcтa нyлa", щe yдвoи тъpceнeтo нa мeтaлa дo 50 милиoнa тoнa гoдишнo дo 2035-а гoдинa.

Цените на медта достигнаха нови върхове. Предстои ли криза?

Цените на медта достигнаха нови върхове. Предстои ли криза?

Недостигът на медна руда принуждава топилните предприятия да спрат