Въпреки че често остава встрани на фона на други индустрии, като автомобилната и ИТ, текстилното производство има важна роля за икономиката и пазара на труда в редица държави в Европейския съюз (ЕС). И сред тези, в които тя осигурява най-голяма заетост, е България.

Близо 900 000 души на Стария континент за заети в тази индустрия, като три български региона са сред десетте за съюза, в които секторът осигурява най-много работа. Близо 70% от тази заетост е концентрирана в три страни - Италия, Португалия, Румъния, България и Полша.

Северозападният регион у нас е на първо място в ЕС по дял на работните места в текстилното производство. Според данни от Eurostat Regional Yearbook 2020 към 2017 година там 9,5% от хората, занимаващи се с дейности извън финансовия сектор, са заети в сектора.

На второ място е Северен Централен регион със дял на 7,9% на заетостта в индустрията, а четвърти е Южен Централен регион със 7%.

Сред топ 10 на регионите в ЕС с най-голям дял на заетите в текстилната индустрия, други 4 са в Румъния - Североизточен, Югоизточен, Югозападна Олтения и Мунтения-юг.

Снимка 498169

Кои са лидерите в индустрията в България?

В Северозападния регион, в който заетостта в текстилното производство е най-голяма, лидерът в сектора дава работа на над 1400 души. Това е базираната в Плевен компания "Димитров" ООД.

Справка в платформата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия показва, че в петте областни града има регистрирани близо 300 фирми с такава дейност с общ оборот от близо 375 милиона лева.

За цялата страна обаче най-големият работодател се намира в друг регион - Югозападния. Базираната в Гоце Делчев "Пирин Текс Продакшън" ЕООД има 2096 служители. Втора след нея е "Калинел" ЕООД в Троян, за която работят 1681 души.

Сред тези с над 1000 служители влизат още 2 - бургаската "Яна" АД, която има 1342 заети и габровската "Дзалли" ООД, която има 1048 заети.

"Калинел" и "Дзалли" са и сред топ 4 на компаниите в текстилната индустрия с най-големи приходи - над 100 милиона лева. Първата има оборот от 121,6 милиона лева, а второта - от близо 136 милиона лева.

На първо място по приходи обаче е пловдивската "Зюдволе Груп Италия" ЕАД, която има такива от близо 180 милиона лева. Сред четирите лидери се нарежда още сливенската "Лемприер Уул" ЕООД, която е с оборот от 112,9 милиона лева.