Дузина страни от Европейския съюз са засегнати от съкращения на доставките на газ от Русия, заяви в четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, съобщи Ройтерс.

Тимерманс каза, че десет от 27-те държави членки на ЕС са издали "ранно предупреждение" за проблеми с доставките на газ. Това е първото от трите кризисни нива, идентифицирани в регламентите на ЕС за сигурността на енергийните доставки.

Франция спря да получава руски газ

Франция спря да получава руски газ

И други европейски държави съобщиха за намалени доставки на синьо гориво

От страните от ЕС се изисква да разполагат с планове за това как ще управляват прекъсване на доставките при тези три кризисни нива.

Междувременно агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници, според които Германия ще влезе във "Фаза 2" от своя тристепенен извънреден газов план още от днес, но клаузата, която включва тази фаза и която ще позволи на комуналните услуги да прехвърлят нарастващите енергийни разходи върху своите крайни клиенти, все още няма да бъде задействана.

"Фаза 2", планиран за случаите, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на природен газ, теоретично дава възможност на комуналните услуги да прехвърлят високите производствени цени върху индустрията и домакинствата.

"Дойче банк" прогнозира рецесия в Европа без руския газ

"Дойче банк" прогнозира рецесия в Европа без руския газ

Централните банки предприеха мерки срещу нарастването на цените