Забавянето на американската икономика отчасти е по вина на президента Доналд Тръмп, чийто външноикономически политики доведоха до спад на инвестициите на бизнеса, коментира председателят на Съвета на икономическите съветници (СИС) Томас Филипсън, предаде Reuters. Причината за несигурността на частния сектор беше именно търговската война с Китай, водена еднолично от него.

"Когато постигнахме предоговаряне на търговското споразумение, видяхме ръст на несигурността на пазарите, която от своя страна нанесе удар на инвестициите", каза водещият икономист на държавната администрация по време на годишния икономически доклад на президента.

На Тръмп ли да благодарим за ралито на американските акции?

На Тръмп ли да благодарим за ралито на американските акции?

Президентите нямат чак такова влияние върху икономиката и заслугата далеч не е само негова, пишат от MarketWatch

Съветът на икономическите съветници не е правил прогнози на щетите върху икономиката. Все пак според Федералния резерв несигурността на инвеститорите може да е понижила растежа на БВП на САЩ и на света с до 1%. От своя страна, президентът обвини Федералния резерв за забавянето на икономиката с 0,6 процентни пункта, до 2,3% през миналата година.

Въпреки това, от СИС посочват, че не действията на централната банка, която трикратно понижи основния лихвен процент в отговор на натиска от страна на президента (който обвиняваше институцията в надуване на балони именно посредством поддържането на твърде нисък лихвен процент по време на кандидат-президентската си кампания.

Швейцария ли е следващата цел в търговската война на Тръмп?

Швейцария ли е следващата цел в търговската война на Тръмп?

Страната се надява, че е твърде малка, за да привлече гнева на американския президент

"Не съм сигурен дали имаме пълно съгласие относно количествения аргумент, но по отношение на качествения със сигурност сме на едно мнение", каза Филипсън. "Добре известно е, че когато несигурността нарасне инвестициите понасят удар."

Това е сред редките признания от страна на властите, че търговската война има своята цена. Обикновено те я обрисуват като положителна за икономиката на САЩ, макар че по принцип именно жителите на страната плащат по-високите мита, чрез които стокообменът се понижава.

Сорос: Вашингтон "прегря" американската икономика в опитите си да спечели нова победа на Тръмп

Сорос: Вашингтон "прегря" американската икономика в опитите си да спечели нова победа на Тръмп

Си Дзинпин се опитва да се възползва от слабостите на американския президент, казва инвеститорът

Все пак от СИС подчертаха, че икономиката се представя по-добре, отколкото по времето на Обама и че тя ще нарасне още повече, ако предложенията, идващи от администрацията на Тръмп, се приемат. Очаква се икономическият растеж да достигне 3,1% през настоящата година и да се покачва с още по 3% до 2024 г.

Заключенията от доклада може би ще се превърнат в поредния аргумент за преизбирането на Доналд Тръмп на изборите, които ще се проведат в САЩ по-късно тази година.