Милиардерът Джордж Сорос смята, че американската икономика може да бъде изправена пред бедствие в резултат на опитите на президента Доналд Тръмп да използва максимално американския бизнес и високите цени на акциите в изборите, които предстоят през 2020 година.

"Екипът, който съветва Тръмп по икономическите въпроси, успя да предизвика прегряване на икономика с така или иначе забързан растеж", коментира инвеститорът по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

"Фондовият пазар вече празнува успеха на Тръмп и се отправя към нови върхове. Но прегряването на икономиката може да се задържи прекалено дълго", смята Сорос.

По думите на милиардера ако настоящата ситуация се беше случила непосредствено преди вота в САЩ, това би гарантирало неговото преизбиране.

"Неговият проблем обаче е, че изборите са едва след 10 месеца. И в такава ключова ситуация, този период е дълъг колкото цял един живот", посочва още той.

Джордж Сорос коментира и отношенията между САЩ и Китай в Давос. Той е на мнение, че китайският президент Си Дзинпин "се опитва да се възползва от слабостите на Тръмп". Инвеститорът също така обвинява Дзинпин, че Пекин използва изкуствен интелект, "за да контролира гражданите си".

За самия Доналд Тръмп Сорос казва, че е "нарцисист, който иска светът да се върти около него". "Когато неговата мечта да стане президент се превърна в реалност, неговият нарцисизъм прерасна в злокачествено заболяване", казва Сорос.