Toyota Motor планира да инсталира соларни панели на хибридите Prius при следващото им премоделиране, отговаряйки на повишеното търсена на „зелени" коли, предизвикано от рекордните цени на петрола, според Reuters.

Панелите ще бъдат произведени от Kyocera и ще могат да захранват климатика на най-скъпите версии на бензиново - електрическата кола.

Жестът ще е по-скоро символичен, тъй като според източници от компанията енергията генерирана от соларните клетки едва ще стига за работата на климатика и за нищо друго.

От Toyota планират да представят третата си генерация на Prius следващата година.

Японската компания се опитва да намира алтернативни и екологично съобразни алтернативи на фосилните горива, но за сега технологията не позволява слънчевата енергия да се превърне в такава алтернатива.

Соларните панели са скъпи, а волатилността на доставките на силиций и високите цени на енергията едва само допринасят за това.

Все още не се знае колко ще струва новият Prius със соларни панели, нито пък дали ще се вгражда подобна технология и в други коли на компанията.

Toyota, която се състезава с General Motors за лидерското място сред автомобилните производители, ще е първата компания, която използва енергия, генерирана от соларна система, в автомобил масово производство.

Prius на Toyota, който слезе от монтажните линии през 1997 година, бе първият масово произвеждан хибрид. През 2003 година дизайнът му бе променен и се очаква автомобилът с нова визия да се появи скоро.

След публикуването на новината вчера акциите на компанията тръгнаха нагоре, като поскъпнаха и днес и цената им достигна $93.17 или с 1.27% повишение спрямо края на последната сесия в Токио.