Въздушните товарни превози в Европа отчитат най-бързия си спад за последните шест години. И това е поредният важен показател, който добавя нови опасения за представянето на икономиката на Стария континент.

На летищата в отделните европейски държави обемът на карго товарите се е свил с 3,3% през февруари, сочат данните на Airports Council International Europe. Това е четвърти подред спад и е най-лошото представяне от 2013 година насам, пише Bloomberg.

И докато обемите на товарните превози по въздух също натежават върху доверието и търсенето в цялата икономика в Европа, ключовият въпрос сега за Европейската централна банка (ЕЦБ), която има заседание във Франкфурт, дали може да се очаква временно или по-трайно забавяне.

Германия може да влезе в рецесия до края на 2019-а. Но Европа ще спечели от това

Германия може да влезе в рецесия до края на 2019-а. Но Европа ще спечели от това

На такова мнение са експертите от Saxo Bank

Срещата на централната банка ще се проведе в условията на заплаха от налагането на нови санкции срещу Европейския съюз (ЕС) от страна на САЩ и занижената прогноза на Международния валутен фонд за глобалния растеж.

Междувременно в Германия, най-голямата икономика на Стария континент, ситуацията също не изглжда много добре. През февруари четирите най-големи летища по отношение на обема товарни превози, които минават през тях, са отчели значително намаление.

Междувременно германската индустрия изпитва силни затруднения и за това говори фактът, че индексът Purchasing Managers Index (PMI) се намира на най-ниското си ниво за последните шест години.

Германската икономика е задвижвана от ниски заплати

Германската икономика е задвижвана от ниски заплати

Делът на нископлатените работници не е намалял от 2008 г. насам