Германската икономика може да влезе в рецесия до четвъртото тримесечие на 2019 година. Това обаче може да донесе повече позитиви, отколкото негативи за икономическата ситуация в Европа, смятат експертите от Saxo Bank в Дания.

Възприеманата като двигател на растежа на Стария континент Германия настояваше дълго време за по-строги мерки в страните в еврозоната след дълговата криза от 2011 година.

Сега обаче страната трябва да реши собствените си икономически проблеми. А това може да накара Берлин да не бъде толкова консервативен и да даде старт на по-големи държавни разходи и на стимулиране на инвестициите, което би дало тласък на европейските държави.

По думите на главният икономист в Saxo Bank Стийн Якобсен нарасналият популизъм в Европейския съюз, предстоящото оттегляне на Ангела Меркел като канцлер и избирането на нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) неизбежно ще доведат след себе си значителни промени в политиката на Брюксел и на Германия в частност.

"Ние твърдо вярваме, че промените в макроикономически план идват след спад или криза и в това отношение като ключови за развитието на Европа виждаме 2019 и 2020 година. Германия е твърде самодоволна, както и ЕС като цяло. Новата реалност ще бъде да видим Берлин да харчи повече, от което ще се възползва цяла Европа", посочват от финансовата институция в своята последна прогноза, цитирани от CNBC.

Икономика номер 1 на Стария континент се следи отблизо от анализаторите след като отчете спад на растежа през третото тримесечие на миналата година, а след това и много слаб ръст през четвъртото тримесечие. Сред основните рискове за страната в момента е евентуалното въвеждане на мита върху вноса на автомобили от страна на САЩ, което би ударило една от най-важните индустрии за Германия.

Според Якобсен "сривът на германския растеж" е на дневен ред и има реален риск от рецесия до края на 2019 година дори да няма влошаване на търговските отношения с Щатите. Той добавя, че успешният икономически модел на Германия, фокусиран върху производството и износа, трябва да бъде преразгледат и актуализиран.