Порция от традиционното мексиканско ястие гуакамоле тази година може да излиза доста солено, след като цената на авокадото върви бързо нагоре, а търсенето се покачва. На този фон обаче реколтата от плода е по-малко в Мексико и Калифорния, пише Bloomberg.

10-килограмова авокадо от един от най-популярните сортове Хас от щат Мичоакан, който е най-големият производител в Мексико, струва 530 песос. Сумата се равнява на 27.89 долара ссочат данни на правителството в страната. Цената, която е обект на сезонни промени, е повече от двойна в сравнение предходната година, като отчита най-големи стойноси от около 19 години.

Драматичен е скокът в търсенето на плода през последните години. Американското потребление на глава от населението стига 6.9 паунда през 2015 година спрямо 3.5 паунда през 2006 година според щатското правителство.

Снимка 291322

Източник: Bloomberg

Хората се привличат към плодовете не само поради вкуса, но и поради здравословните му масла и мазнини, които съдържа - тенденция, проявена в САЩ след изявлението на Starbucks от миналия месец, че продава сандвич от авокадо.

"Увеличило се е потреблението в Китай и в други части на света като Европа", коментира анализаторът от Rabobank Роланд Фумаши.

Мексико доставя 82 процента от авокадото си на север от границата. Пратките на страната в САЩ са нараснали до 1.76 милиарда паунда през 2015 година от само 24 милиона през 2000 година.

Цените на авокадото "ще останат на сравнително високи нива може би през лятото", коментира Фумаши. Купувачите му обаче ще трябва да чакат до есента и да се надяват, че мексиканската култура през следващия сезон ще е по-голяма, допълни анализаторът.