Котировките на петрола леко се покачват и във вторник сутринта, като цената на европейския сорт Брент от Северно море се задържа близо до максимума от ноември миналата година, достигнат предишния ден.

Към 9:15 часа българско време цената на мартенските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures е 88,22 долара за барел, която е с 3 цента повече от тази при затварянето на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,56 (0,6%) до $88,19 за барел, актуализирайки рекордното ниво от 22 ноември.

Стойността на фючърсите за американския петрол WTI за март при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 81,78 долара за барел, което е с 16 цента повече от крайната цена от предходната сесия. В хода на вчерашната търговия контрактът поевтиня с 2 цента до 81,62 долара за барел.

Петролните бикове са подкрепени от надеждите за възстановяване на търсенето, тъй като китайската икономика се отваря отново, като по-слабият долар също тласка цените нагоре, каза анализаторът на FXTM Лукман Отунуга.

"Северноамериканският WTI може да продължи да расте не само поради подобрените прогнози за Китай, но и поради очакванията, че Фед ще забави темпото на повишаване на лихвените проценти", добави експертът.

Текущата пазарна ситуация предполага, че търговците може да подценяват перспективите за повишено търсене на гориво от китайските потребители или очакваното намаляване на производството на петрол в Русия, смята Стивън Инес, управляващ директор на SPI Asset Management.

Както се очаква, на 5 февруари ще влезе в сила таванът на цените на руските петролни продукти, включително мазут и дизелово гориво, пише MarketWatch.

"Русия е най-големият доставчик на дизелово гориво за ЕС, осигурявайки почти половината от вноса през 2022 г.", каза Боб Ягър, ръководител на енергийните фючърси в Mizuho Securities. Спирането на вноса от Русия ще намали доставките на дизелово гориво с повече от 660 000 барела на ден, добави той.

Междувременно броят на активните петролни платформи в САЩ е намалял с 10 единици миналата седмица, най-много от септември 2021 г., до 613, съобщи компанията за петролни услуги Baker Hughes. Броят на работещите газови съоръжения се увеличава с 6 до 156.