Цената на петрола от еталонните световни марки се покачват в сряда в очакване от инвеститорите на седмични данни за състоянието и промени в запасите от нефт, бензин и дестилат в САЩ.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поскъпват с 0,43 долара (0,94%) до 46,01 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти се покачиха с $0,30 (0,7%).

В същото време цената на октомврийските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX се покачва с 0,42 долара (0,98%), до 43,18 долара за барел. Във вторник те поскъпнаха с $0,15 (0,4%).

Според данните на Американския институт за петрола (API) запасите от суровината в САЩ са намалели с 6,4 милиона барела през седмицата, приключила на 28 август. По този начин индикаторът спадна за шеста поредна седмица. Според API резервите от бензин в страната са намалели с 5,8 милиона барела, а от дестилатите - с 1,4 милиона барела.

Анализаторите от S&P Global Platts очакват, че докладът на Министерството на енергетиката на САЩ ще покаже намаление на запасите от петрол миналата седмица с 1,2 милиона барела. Според тяхната прогноза запасите от бензин са намалели с 4,7 милиона барела, на дестилатите - с 900 хиляди барела.

Във вторник петролния пазар беше подкрепен от ръста на индексите на мениджърите по снабдяването (PMI) в индустриалния сектор на Китай и САЩ. Индустриалният PMI за Китай, изчислен от Caixin Media Co. и Markit, през август достигна най-високите си стойности от януари 2011 г.

Индексът на производството (ISM Manufacturing) в САЩ се изкачи през август до най-високото си ниво от ноември 2018 г. и надмина очакванията на анализаторите.