Цените на петрола се понижават в четвъртък сутринта след стабилното им покачване предишния ден на базата на данните за рязко намаляване на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Днес, към 9:10 часа българско време, стойността на августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $73,61 за барел, което е с $0,41 по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с $1,77 (2,5%) до $74,03 за барел.

Цената на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижи към същия момент с $0,15 , до $69,41 за барел. Ден преди това котировките на тези контракти скоиха с $1,86 (2,8%) до $69,56 за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ са намалели с 9,6 милиона барела през миналата седмица до 453,69 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката. Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, средно прогнозираха по-малко значителен спад - с 4,8 милиона барела.

"Намаляването на запасите в САЩ се дължи до голяма степен на по-високия износ на петрол. Това идва въпреки спада в дейността на рафинериите в САЩ ", каза Трой Винсънт, главен анализатор в DTN, цитиран от Market Watch.

Резервите в терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са се увеличили с 1,21 милиона барела през последната седмица, съобщи Министерството на енергетиката.

Пазарът на петрол завършва второто тримесечие на 2023 г. на червено поради по-бавното от очакваното възстановяване на китайската икономика. Както и заради опасенията от рецесията в САЩ и Европа на фона на затягането на паричната политика от системата на Федералния резерв и Европейската централна банка.

Шефът на Фед Джеръм Пауъл каза на форум на ЕЦБ в Синтра в сряда, че повечето централни банкери на САЩ виждат възможността за поне още две повишения на основния лихвен процент.