Цените на петрола спадат в петък. Сигналите за излишък от суровини в САЩ надвишават очакванията за нарастващо търсене в Китай, пише Bloomberg.

Към 9:23 часа българско време цената на априлските фючърси за петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 83,79 долара за барел, която е с 1,34 долара по-ниска от тази при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези сделки поевтиняха с $0,24 (0,3%) до $85,14 за барел.

Мартенските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поевтиняха с $1,17, до $77,32 за барел. В резултат на предходната сесия цената на тези контракти се понижи с $0,1 (0,1%) до $78,49 за барел.

"Инвеститорите се опитват да преценят кой от основните двигатели на петролния пазар ще се окаже най-влиятелен през следващите няколко месеца", каза Ребека Бабин, старши търговец в CIBC Private Wealth.

Големите китайски въздушни превозвачи обявиха значително увеличение на натовареността на полетите, което показва увеличаване на туристическата активност, отбелязва Bloomberg.

Междувременно китайските рафинерии увеличават покупките на суровини. Търговският филиал на Sinopec е закупил 10 милиона барела петрол от ОАЕ за доставка през април, казаха източници. Редица други китайски рафинерии, включително China National Chemical Corp. и Rongsheng Petrochemical Co. също увеличават покупките на петрол, включително от САЩ.

В същото време Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че петролните запаси в страната са скочили с 16,28 милиона барела миналата седмица. Експертите прогнозираха средно увеличението им с 2 милиона барела.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ тази година "постоянно дават "мечи сигнали" на пазара, сочещи към слабо потребителско търсене, ниска активност на рафинериите и нарастващи петролни запаси", казаха анализаторите на Sevens Report Research.