Цените на петрола слабо спадат в хода на борсовата търговия във вторник сутринта. Пазарът на петрол се понижаваше през по-голямата част от деня в понеделник на фона на по-слабите от очакваното прогнози на китайските власти за темповете на икономиката за 2023 г., но се обърна към растеж към края на сесията.

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,10 на лондонската борса ICE Futures, до $86,08 за барел. В понеделник цената на Brent се повиши с $0,35 (0,4%) до $86,18 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се намали с $0,05, до $80,41 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $0,78 (1%) до $80,46 за барел.

Днес в началото на търговията петролните котировки бяха подкрепени от изявлението на главния изпълнителен директор на американската Pioneer Natural Resources Co. Скот Шефилд, че производството на шистов нефт и газ в Пермския басейн ще достигне своя връх след пет до шест години. Това се дължи на факта, че най-добрите зони за сондиране и производство на находището се изчерпват, каза Шефилд пред Bloomberg по време на събитието CERAWeek в Хюстън.

Анализаторът на Mizuho Securities USA Робърт Ягер насочи вниманието на инвеститорите към повишаването на цените за европейски и азиатски купувачи от саудитската държавна компания Saudi Aramco за почти всички сортове петрол през април. "Цената на основния сорт петрол, доставян в Азия, се повишава за втори пореден месец, което показва очакванията за растеж на търсенето в този регион", каза Ягер.