Петролните цени продължават да се понижават в четвъртък сутринта след значителния спад предния ден. В сряда понижение на котировките беше регистрирано за първи път от четири сесии насам. То бе причинено както от увеличение на запасите в САЩ, така и от укрепването на долара след новини за ускоряване на инфлацията в страната до максимум за 30 години, пише MarketWatch.

Днес новината, че САЩ са се отказали от плановете си за продажба на петрол от стратегическите резерви, има положително въздействие върху пазара, смятат анализатори от Commerzbank. Експертите обаче очакват, че производството в страната ще продължи да се възстановява през следващата година. Това ще има ограничаващ ефект върху повишаването на цените в средносрочен план.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent към 9:12 ч. българско време на лондонската борса ICE Futures се понижава с $0,12 - до $82,52 за барел. В сряда стойността на тези контракти падна с 2,14 долара (2,5%) до 82,64 долара за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI поевтиняха при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,078, до $81,27 за барел. В края на предишната сесия цената им падна с 2,81 долара (3,3%) до 81,34 долара за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ миналата седмица се увеличиха с 1 милион барела - до 435,1 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката на страната. Резултатът беше в съответствие със средната прогноза на анализатори, анкетирани от S&P Global Platts.

В същото време стоковите резерви от бензин намаляват с 1,56 млн. барела и възлизат на 212,7 млн. барела, на дестилатите - с 2,61 млн. барела, до 124,51 млн. барела.