Цените на петрола умерено се понижават във вторник сутринта, след като се повишиха ден по-рано заради решението на Саудитска Арабия да намали производството на суровината.

Днес към 9:12 часа българско време августовските фючърси за европейския сорт Brent поевтиняха с 0,33% - до $76,37 за барел. В понеделник цената на Brent се покачи с $0,58 (0,8%) до $76,71 за барел.

Котировките за юлските фючърси за американския еталон WTI паднаха към този момент на Нюйоркската стокова борса с $0,36, до $71,78 за барел. В резултат на последната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,41 (0,6%) до $72,15 за барел.

На 4 юни страните от ОПЕК+ се споразумяха да намалят общото ниво на квотите за добива на петрол с още 1,4 милиона барела на ден до 40,46 милиона барела на денонощие през 2024 година. В същото време Саудитска Арабия ще намали допълнително производството с 1 милион барела на ден още тази година.

Някои анализатори обаче предупреждават, че новите ограничения може да не окажат значително влияние върху нивата на производство, тъй като производството на петрол в други страни от алианса ОПЕК +, включително Русия, Нигерия и Ангола, остава високо, а ОАЕ дори увеличи целта си за производство през следващата година.

Саудитска Арабия през юли ще увеличи цената на петрола с доставка до всички региони. Според Saudi Aramco цената на петрола за САЩ и региона на Северозападна Европа ще се увеличи с 0,9 долара за барел, а за купувачите от средиземноморските страни цените ще се повишат с 0,6 долара за барел.

Петролът с доставка до азиатските страни ще поскъпне следващия месец с $0,45 за барел. В резултат на това Arab Light ще струва 3 долара за барел повече от кошница петрол от Оман/Дубай. Това е най-високото ниво за последните шест месеца.