Котировките на петрола се променят слабо в четвъртък сутринта след осезаем ръст предния ден, причинен от данните за рязко намаляване на запасите от суровината в Съединените щати.

Към 9:10 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,11, до $93,54 за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти се повиши с $1,31 до $93,65 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се намалява с $0,14 до $87,96 за барел. В сряда WTI поскъпна с $1,58 (1,8%) до $88,11 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи ден по-рано, че търговските запаси от петрол в страната са намалели със 7,06 милиона барела миналата седмица, докато анализаторите очакваха увеличение от 800 000 барела.

Стоковите резерви от бензин през изминалата седмица са намалели с 4,64 милиона барела, а от дестилатите са се увеличили със 766 хиляди барела. Експертите очакваха намаляване на запасите от бензин с 1 милион барела и увеличение на запасите от дестилат с 1 милион барела.

Запасите от петрол на терминала в Кушинг са се увеличили с 200 хиляди барела поради освобождаването на 3,4 милиона барела от стратегическия резерв. Износът на петрол скочи до 5 милиона барела на ден.

Търговците също продължават да следят разговорите за ядрената програма на Техеран. "Големият въпрос, надвиснал над пазара тази седмица, е дали лидерите на САЩ и Иран ще успеят да се споразумеят за нова ядрена сделка с Иран след многомесечни разговори", каза Роби Фрейзър от Schneider Electric.