Цените на петрола от референтните марки се повишават по време на търговията във вторник на фона на отслабването на щатския долар, което спомага за увеличаване на търсенето на активи, деноминирани в долари.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,18 часа българско време във вторник се търгуват по 67,83 долара за барел, което е с 0,78 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с 0,28 долара (0,4%) - до 67,05 долара за барел.

Цената на майските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време достигна 64,09 долара за барел, което е с 0,71 долара повече от нивото в края на предходната сесия . В понеделник стойността на тези договори се увеличи с $0,25 (0,4%) до $ 63,38 за барел.

Майските фючърси за петрол WTI изтичат в края на сесията във вторник. По-активно търгуваният контракт за юни в хода на търговията добавя $0,61 (0,96%) в цената, до $64,04 за барел.

S&P Global Platts отбелязва оптимизма на инвеститорите във връзка с подобрените прогнози за епидемиологичната ситуация в Европа, която обаче е ограничена от високата честота на заразените в Индия.

"Пазарът на енергия наблюдава Индия отблизо, тъй като настоящият скок на болните принуждава рафинериите да преустановят производството и поражда опасения относно потенциален нов щам", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Междувременно Arabian Gulf Oil Co. (Agaco), собственост на либийската Национална петролна корпорация (NOC), е спряла производството на петролните си находища поради държавни закъснения в плащанията към компанията от септември, съобщи S&P Global Platts.

Общият добивен капацитет на петролните полета на Agaco е 250 000 барела на ден. Спирането на производството заплашва постигането на целта на NOC да увеличи производството до 1,45 милиона барела на ден до края на тази година от 1,28 милиона барела на денонощие през март.