Цените на петрола спадат в понеделник сутринта след новината, че Китай е въвел сериозни ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Властите в Шанхай затвориха източната част на града, където се помещават финансовият квартал и индустриалните паркове, за четири дни от понеделник за масови тестове на граждани, съобщи Bloomberg. В бъдеще също за четири дни ще бъде затворена западната част на града. Експертите се опасяват, че карантинните ограничения ще отслабят търсенето на енергийни ресурси в Китай.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време се търгуват по $116,61 за барел, което е $4,04 по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В петък тези договори поскъпнаха с $1,62 (1,4%) до $120,65 за барел.

Цената на майските фючърси заамреиканския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $109,81 за барел, което е $4,09 по-малко от крайната стойност на предходната сесия. В петък цената на тези контракти се увеличи с 1,56 долара (1,4%) до 113,9 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с почти 12%, а WTI - с 10,5%. Повишаването на цените на петрола, в допълнение към продължаващия руско-украински конфликт, беше улеснено от съобщения за атака срещу петролно хранилище в Саудитска Арабия, за която йеменските бунтовници хути поеха отговорност.

В събота лидерът на хутите Махди ал Машат обяви тридневно спиране на атаките, съобщи Bloomberg.

"Естествено е, че петролният пазар е започнал да включва притеснения относно перспективите за търсене", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Основният фактор, който може да промени динамиката на пазара са дипломатическите преговори между Русия и Украйна.