Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта, търговците продължават да следят ситуацията около Украйна, оценявайки шансовете за деескалация на конфликта.

Към 9:15 часа българско време цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $109,40 за барел, което е $3,27 по-ниско от тази при затваряне на предишната сесия. В петък тези договори поскъпнаха с $2,41 (2,2%) до $112,67 за барел.

Априлските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 105,82 долара за барел, което е с $3,51 по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. В петък цената на тези контаркти се увеличи с 3,31 долара (3,1%) до 109,33 долара за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent падна с 5%, а на WTI - с 6%.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза , че преговорите между представители на делегациите на Русия и Украйна продължават "всеки ден във видео формат". "Нашата делегация има ясна задача - да направим всичко, за да се състои срещата на президентите", каза той.

"Петролният пазар дава шансове за сближаване между позициите на Русия и Украйна", каза основателят на Vanda Insights Вандана Хари, цитиран от Bloomberg.

Междувременно перспективата иранският петрол да се върне на световния пазар става все по-далечна. Миналата седмица Русия поиска правни гаранции от САЩ, че западните санкции няма да попречат на пълноценното търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество между Москва и Техеран в случай на възстановяване на споразумението за иранската ядрена програма.

Съединените щати заявиха, че не смятат за възможно да се договарят изключения от санкциите срещу Руската федерация по отношение на нейната търговия с Иран, в името на запазването на програмата.