Цените на петрола продължават да намаляват в петък, след като паднаха предния ден до най-ниските нива от края на април. Значителният спад на котировките в четвъртък беше подсилен от възобновяването на дейността на тръбопроводната система на компанията Colonial Pipeline в САЩ, която беше хакната миналия уикенд.

Натискът върху пазара продължава да се упражнява от несигурността относно перспективите за търсене на фона на трудната ситуация с COVID-19 в Азия. Япония планира да разшири карантинните мерки, които вече са в сила в шест префектури, с още три префектури, в Китай за първи път от месец бяха открити нови случаи на коронавирус, а в Индия дневният брой на случаите надхвърля 300 хиляди.

Цената на юлските фючърси за петрола Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9,25 часа българско време в петък е 66,65 долара за барел, което е с 0,40 долара под тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $2,27 (3,3%) - до $ 67,05 за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 63,53 долара за барел, което е 0,29 долара под тяхната цена вчера. Ден по-рано стойността на тези договори намаля с 2,26 долара (3,4%) - до 63,82 долара за барел. От началото на тази седмица WTI загуби над 2%.

"Въпреки това, като цяло пазарът очаква, че търсенето ще нарасне по-късно тази година и следователно цените вероятно ще се задържат в рамките на $ 65- $70 за барел в случая на сорта Brent," - цитира вицепрезидента на IHS Markit Виктор Шум агенция Bloomberg.