Цените на петрола от еталонните световни марки в петък продължават понижението си. Пазарът е твърде залят с прекалено голямо предлагане, а инвеститорите се опасяват и от спадане на търсенето.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с около 70 цента до $61,90 за барел,. Като в хода на търговията падна и до $61,52 за барел - минимум от декември 2017 година. Вчера котировките се понижиха с на $0,88 (1,39%), до $62,60 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време падна с $1,28 (2,34%) - до $53,35 за барел. Вчера тук търговия не се провеждаше поради празника Ден на благодарността. В сряда котировките завършиха на ниво $54,63 за барел.

Като цяло тази седмица завършва с понижение на цената на Brent със 7%, а на WTI - с 6,5%, което ще бъде седмото поред седмично спадане на котировките.

Тласък към възстановяване на петролните пазари и стойността на суровината може да даде срещата на ОПЕК на 6 декември, на която да се вземат решение за съкращаване на добива. В тази посока подкрепа за петролните цени може да дойде и от сезонното увеличаване на търсенето от страна на преработвателните заводи.