Петролът продължава да поевтинява във вторник на фона на спада дана пазара на акции, укрепването на долара и заявлението на Доналд Тръмп за плановете на Саудитска Арабия да съкрати добива.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спада до $69,39 за барел, което е с $0,73 под нивото от края на вчерашната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с 6 цента - до $70,12 за барел, съобщава MarketWatch.

Цената на американския еталон WTI с доставка през декември се понижи в понеделник с $0,26 - до $59,93 за барел. Днес на нюйоркската стокова борса (NYMEX тези контракти поевтиняват с $0,83 - до $59,10 за барел.

"Надявам се Саудитска Арабия да не съкрати добива", написа Тръмп в Туитър вчера. Цените на петрола трябва да бъдат доста по-ниски, отчитайки нивото на запасите".

Преди това енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви, че страните, участнички в пакта от ОПЕК+, ще съкратят добива в случай на устойчив профицит на петролния пазара.

До декемврийското заседание на ОПЕК не остава много време и страните от картела е възможно да не успеят да съгласуват позициите си по отношение обема на производството, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.