Цените на петрола от референтните марки в четвъртък се успокояват на фона на скока в сряда, след като достигнаха най-високото си ниво от средата на март. Това бе предизвикано от повишенатата прогноза  за търсенето и спада на запасите в САЩ

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време се търгуват по 66,61 долара за барел, което е с 0,03 долара над цената в края на предишната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с 2,91 долара (4,6%) - до 66,58 долара за барел.

Цената на майските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 63,13 долара за барел, което е с 0,02 долара под нивото в края на предходната сесия. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи с 2,97 долара (4,9%) - до 63,15 долара за барел.

Котировките и двата сорта приключиха търговията в сряда на най-високото си ниво от 17 март, отбелязва MarketWatch. Пазарът беше подкрепен от прогнозата за търсене на петрол от Международната енергийна агенция (IEA), както и от данните за запасите в САЩ.

В сряда IEA повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2021 г. с 230 хил. барела на ден, позовавайки се на подобрена икономическа перспектива. Според IEA търсенето на петрол през 2021 г. ще достигне 96,7 милиона барела на денонощие, което е с 5,7 милиона барела от това през 2020 година.

Министерството на енергетиката на САЩ от своя страна обяви намаляване на запасите от петрол в страната миналата седмица с 5,89 милиона барела. Спадът в стоковите резерви е регистриран за трета поредна седмица.